Weer helemaal terug!

Haeghe Ooievaar 1 – DD 3 : 6½ – 1½

Op woensdag 18 december speelde onze eerste team alweer de derde wedstrijd in betrekkelijk korte tijd. Na de smadelijke 6-2 nederlaag eind november in Delft konden we een oppepper wel gebruiken. Met het dat dan nog puntloze DD 3 als tegenstander leek dit een goede gelegenheid.
Het leek er even op dat we in de ‘basisopstelling’ konden beginnen – Flip maakte zijn rentree op bord 3 – maar met het lastminute uitvallen van Theo hadden we ook deze keer toch nog een invaller nodig –Dominique op bord 8.

Na ruim 1½ uur spelen druppelden de eerste 2 remises binnen van Rob (5) en Aad (6). Zeker voor onze captain een kleine opsteker 2 achtereenvolgende pijnlijke verliespartijen.

Zelf mocht ik voor het eerste volle punt zorgen. Na een van beide kanten niet even optimaal gespeeld middenspel had ik (met wit) op de damevleugel een fijn overwicht opgebouwd.

Zwart probeerde met zijn laatste zet 25.,De7-f6? wat tegenspel te creëren. Een misrekening want wit wikkelt nu af naar eenvoud gewonnen eindspel. 26.Lb3×d5!,e6×d5 27.Df3×f6,g7×f6 28.b5-b6! Pion b7 is niet meer te verdedigen en de witte collega gaat doorlopen tot dame. 28.,Pg6-f8 29.Ta1-a7,Pf8-e6 30.Ta7×b7,Tb8×b7 31.Pd6×b7,Pe6×d4 32.Pb7-d8. Zwart had alleen gerekend op 32.Pd6, en na 32.,Pd4-f3+ 33.Kg1-f1 gaf hij zich gewonnen.   

Dit gaf mij ruim de gelegenheid om eens de resterende borden te inspecteren.
Stefan (1) zat met zwart tegen een dichtgeschoven stelling aan te kijken met alleen de g- en h-lijn om over te spelen. Het leek mij – van opzij bekeken – niet eenvoudig om hier nog een winst uit te halen, maar had er alle vertrouwen in dat dat wél zou lukken – ergens.
Bij Flip (3) was duidelijk in de opening iets mis gegaan. Ten koste van een pion was zijn tegenstander via de e-lijn de zwarte stelling binnengedrongen. Onze man had nog net mat of stukverlies weten te voorkomen, maar ondertussen lagen de losse zwarte pionnen voor het oprapen …
Bij Theo (4) zag het er nog minder vrolijk uit: met wit er een handvol pionnen tegenaan gegooid voor de aanval. Maar als iets later de dames geruild zijn en zwart heeft kunnen rokeren is de compensatie voor de drie pionnen erg mager. Alleen een loperpaar en wat vage dreiginkjes richting zwarte koningsstelling.
Ik tel in gedachten zo 1 één en 2 nullen; de wedstrijdwinst zal dus bij de laatste 2 borden vandaan moeten komen.
De stelling van Maurits (7) ziet er wel goed uit. Wit staat passief en zwart heeft al 1 pionnetje buit.
Dat laatste geldt ook voor Dominique (8) met wit, maar zwart is in deze dynamische stelling zeker niet kansloos.

Dan komen gestaag de uitslagen binnen.
Als eerste op bord 3: het is één om een goede tot gewonnen stelling te bereiken, maar twee om deze ook daadwerkelijk te winnen. Zeker als het om een toreneindspel gaat. Dat laatste had de witspeler nog onvoldoende onder de knie en Flip – leeftijd/ervaring – net iets beter. Zwart kwam terug in de partij en toen wit ook nog eens zijn toren onhandig op d4 parkeerde belande deze in een geforceerd verloren stelling en gaf vervolgens op.  Meevaller 1.
Op het bord ernaast had zwart zich inmiddels losgewerkt en de eigen stukken actief gepositioneerd. Dit echter ten koste van 1-2 pionnen en vooral heel veel tijd op de klok. Dit laatste zorgde ervoor – toen de partij net langzaam naar een gelijkspel koerste – dat zwart een witte dreiging overzag een stuk verloor en direct maar opgaf. Meevaller 2.
Dichtgeschoven stellingen geven meestal traag spel en kosten handenvol bedenktijd. Dat laatste nekte de witspeler toen deze net iets te haastig het enige actieve lichte stuk (paard) van zwart afruilde. Hierdoor ontstond er precies een gaatje in de pionnenmuur waar Stefan zijn dame mee kon activeren – en indirect ook zijn totaal passieve ‘goede’ loper. Dat werd wit al snel te veel en zijn stelling stortte in. Wedstrijd overwinning veilig gesteld.

Vervolgens even rustig bekijken hoe groot de overwinning zal worden.
Maurits heeft inmiddels een tweede pion gewonnen en nog steeds actievere stukken. Dat laatste zorgt er mede voor dat de materiaalvoorsprong langzaam groeit. Pas met 4 pionnen en een paard minder houdt wit het voor gezien. Ook voor Maurits een goede opsteker na nederlagen.
Tot slot Dominique: daar is inmiddels iets niet helemaal goed gegaan. Zwart heeft alweer 2 pionnen teruggewonnen en de witte stukken lijken niet goed samen te werken. Dat laatste wordt nog eens versterkt als zwart met een kleine combinatie nog weer eens 2 pionnen pakt. Dat geeft onze invaller wel de kans om met dame en paard op de zwarte koning te jagen. Tijdnood is dan zeker niet lekker om je hoofd koel te houden en zwart raakt – met schaak – ook nog een loper kwijt. Gelukkig voor hem eindelijk wel een veilig plekje gevonden voor de koning. Na dameruil denkt zwart nog even aan winst maar wit weet met paard tegen 2 pionnen moeiteloos remise te houden.

Een iets geflatteerde overwinning, maar wel goed voor het moraal.

Onze volgende wedstrijd is op 29 januari 2020 (opnieuw thuis) tegen Scheve Toren 1 (uit Pijnacker).

Henk van Huizen

Haeghe Ooievaar 1 1804 DD 3 1640
1 Stefan Bekker 2330 S. Cortenbach 1833 1 0
2 Henk van Huizen 1903 T. Vokurka 1703 1 0
3 Flip Oosterhout 1781 D.F.F.J.J. Diaz Maguiña 1700 1 0
4 Theo van Orsouw 1777 F. Wentholt 1584 1 0
5 Rob Warmerdam 1699 J.C.J. Smallenbroek 1630 ½ ½
6 Aad van Eijk (c) 1586 J.C.K.W. Bartel 1628 ½ ½
7 Maurits Bons 1716 R. de Ruiter 1468 1 0
8 Dominique Nierop (i) 1637 J. Shin 1571 ½ ½

Bron: Haagse Schaakbond

Facebook

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *