Wedstrijdverslag Haeghe Ooievaar 1 – Rijswijk 2

*Mijn (Michelle) schuld dat dit verslag door Henk zo laat wordt gepubliceerd.

Het zat ons eerste achttal op woensdag 29 november jl. duidelijk niet mee: met 7-1 verliezen van Rijswijk, zeven tegen één! Hoe is dat toch gekomen? Vorig jaar hadden we nog zo mooi van hen gewonnen, ondanks dat we qua rating gemiddeld toch de mindere waren. Hadden wij hen onderschat? Waren zij juist extra gemotiveerd om wat recht te zetten? Mistten wij de inspirerende aanwezigheid van onze teamleider Aad? Wie zal het zeggen … Alleen bij de partijen die resp. als eerste en laatste die avond eindigden konden we nog een schamel puntje scoren.

Omdat mijn eigen partij veel tijd en aandacht vroeg heb ik maar weinig meegekregen van het spel op de andere borden. Twee kleine opvallende overeenkomsten met de wedstrijd van de vorige keer op de eerste 2 borden: zelf (1) kreeg ik opnieuw het toch niet heel gangbare 2.b3 in het Siciliaans te bestrijden, naast mij Rob (2) opnieuw pas laat aan de ontwikkeling van zijn koningsvleugel kon beginnen terwijl er aan de andere kant van het bord al bijna alles geruild was.

André (6) had al vrij snel de remise getekend, daarna mochten gestaag de onzen de koning omleggen: Maurits (3), Dominique (invaller, 5) en Edwin (7). Zelf had ik inmiddels een redelijke stelling op het bord gekregen maar dat had mij heel veel tijd gekost. Ik meende zelfs een winstpoging te kunnen maken met een pion vervaarlijk op f3. Het leverde in, combinatie met rustig en secuur spel van mijn tegenstander, mij enkel een versplinterde eigen pionnenstructuur op welke ik – met steeds minder tijd op de klok – niet gedekt kon houden. Het was daarna snel voorbij. Rob ondertussen kon, in een eindspel, pionverlies niet vermijden en moest ook daarna snel opgeven. Aan de andere kant van de zaal had Robert (8) een prima stelling opgebouwd en een remiseaanbod afgewezen. Helaas zette hij in het vervolg zijn stukken wat minder gelukkig neer en werd daarna over de d-lijn uitgeteld.

Als laatste was toen nog bezig Michelle (4). Zij had met uitstekend spel een kwaliteit en een superieure stelling veroverd. Maar ook hier begon de klok mee te spelen: Michelle had duidelijk niet meer scherp hoe voort te zetten toen de zwartspeler wat tegenspel leek te krijgen. Kwaliteit teruggegeven en een remiseaanbod aanvaard. Ondanks de gemiste kansen toch een prima invalbeurt – en zo nog ietsje voor het team teruggedaan.

Onze volgende wedstrijd is donderdag 11 januari tegen Botwinnik 2 te Zoetermeer. Zij hebben tot nu dit seizoen nog alle drie wedstrijden verloren. Je zou kunnen zeggen dat we wel een kansje maken – en in elk geval de kans om een veel betere uitslag dan tegen Rijswijk neer te zetten.

Henk van Huizen

Haeghe Ooievaar 1 1644 – Rijswijk 2 1836 1 – 7

1 H. van Huizen 1953 – F. Hoynck van Papendrecht 2018 0 – 1

2 R. Warmerdam 1713 – J.P. Hulshof 1835 0 – 1

3 M.M. Bons 1739 – A. Goudriaan 1866 0 – 1

4 M.S. de Liefde (i) 1454 – H. Steffers 1875 ½ – ½

5 D. Nierop (i) 1592 – E. Mulders 1767 0 – 1

6 A.M. Wagner 1577 – H. van Oortmarssen 1856 ½ – ½

7 E.J. v/d Leij 1589 – H.F.A. v/d Stap 1795 0 – 1

8 R.A. Warmenhoven 1536 – J.H. van der Tol 1677 0 – 1

Bron: Haagse Schaakbond

Facebook

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *