Verslag Schaakmat Westland 2 – Haeghe Ooievaar 1

Een nipte overwinning

Schaakmat Westland 2 – Haeghe Ooievaar 1 : 3½ – 4½

Het nieuwe schaakseizoen begon voor ons eerste achttal op 7 oktober bij Schaakmat te Naaldwijk. Voor mij de eerste maal om hun ‘nieuwe’ clublocatie in de Ontmoetingskerk aan de Anjerlaan te bewonderen. Prima plek om een potje te schaken.

Aan het begin van de wedstrijd een kleine tegenslag omdat Jan de Liefde zich ziek had afgemeld. Gelukkig bleek Dominique bereid om in te vallen – en met verve!

De wedstrijd zelf ging gelijk op met 3 remises voor Theo (4), Aad en Maurits (“Over mijn partij weinig opwindends te melden, eerlijk gezegd een saaie remise.”).

Zelf heb ik daar weinig van meegekregen want vlak na de opening kwam ik in een stelling die mij slecht lag – al was er objectief (als ik Fritz mag geloven) niks mis mee. Het lukte mij in elk geval niet goed om de juiste velden voor mijn stukken te bedenken. Mijn tegenstander had het voordeel van de ruimte en ik kwam steeds meer opgevouwen te staan – maar volgens Fritz nog weinig aan de hand. Ik aarzelde dan ook niet bij het remiseaanbod op zet 33.

Daarmee ruim de gelegenheid om eens naar de andere 4 borden te kijken. Een eerste vluchtige scan en beoordeling: alle onze 4 spelers stonden achter in tijd. Stefan had een gelijke stelling maar ik verwachte dat hij vroeg of laat zijn ratingvoordeel wel in een vol punt kon omzetten. Rob had na wat tactische complicaties een zwakke koningsstelling maar ook 2 hele kwaliteiten meer over. Zou hij toch minstens wel remise moeten kunnen houden. Bij Dominique stond nog bijna het hele bord met 2 bedreigde koningen. Gezien zijn vluggercapaciteiten gaf ik onze invaller goede kansen. Theo (8) stond – naast tijd – inmiddels ook een kwaliteit achter. Dat kon wel eens een nul worden.

Een impressie van het spelverloop op deze borden:

Theo (zwart) speelde tegen invaller. De partij ging redelijk gelijk op. Wit ging niet in op een remiseaanbod. In een stelling, waarin wit 2 paarden en Theo 2 lopers had verbruikte de laatste te veel tijd. Dat pakte uiteindelijk niet goed uit.

Bij Dominique (zwart): Na een rustige opbouwende opening gooide wit zijn linkerkant open. De kans dat deze lang ging rokeren werd zo klein. Zwart probeerde via zijn koningsvleugel een opening en ruimte te creëren en ook het centrum te behouden. Potentiële aanvalskansen met de 2 paarden en een loper op een fijne diagonaal. Zie verder onderstaand tweede deel van de partij.

D. van Nieuwkerk – D. Nierop

We komen erin bij de stelling na 27. Rg1. Nu had zwart met de opstoot 27.… e3! groot voordeel kunnen krijgen bv. 28.Le1 exf2 29.Lxf2 fxg3+ 30.Lxg3 Pf4 31.Lf1 Pe4. Zwart kiest voor de andere pionopstoot die als nadeel heeft dat de pionstructuur aan die kant van het bord vast komt te liggen. 27.… f3 28. Bf1 h5 29. Qe3 h4 30. Qg5 Kf7 31. Bf4 hxg3+ 32. Bxg3 Nh7 33. Qe3 Rh8? Een goed idee maar slecht getimed. Beter eerst 33.… De6 om veld g6 extra te dekken.

34. Nd6+? Wit laat na te profiteren. Met 34.Bxb8! had wit de g-lijn geopend plus veld d6 onbedreigd voor het witte paard te maken. De zwarte koningsstelling hangt als los zand bij elkaar. Bv. 34.… Raxb8 35. Nd6+ Kf6 36. h4 gevolgd door Lh3 (of Lb5) en torenverdubbeling op de g-lijn. 34… Bxd6 35. cxd6? Maakt het nog erger. 35.… Nf6 36. Qg5 Rh5. Direct 36.… Pg4+ is nog beter. 37. Qc1 …

Hier zijn er meerdere wegen naar een snelle winst bv. direct 37.… Pg4+. Zelf stond ik bij het bord te rekenen met (het thematische) 37… Rxh3+ 38. Bxh3 Rh8 39. Qf1 Ng4+ 40. Kh1 gevolgd door

40.Rxh3+! Dominique koos echter voor het veel fraaiere 37.… Qxh3+ 38. Bxh3 Ng4+ Na 39.Kh1 Txh3+ 40.Lh2 Pxh2 is het mat! 0-1

Rob (wit) werd in het Konings-Indisch verrast door een dubieus paardoffer op e4. Het idee was om met de opmars f5-f4 zijn loper op e3 in te sluiten en daarmee het stuk terug te winnen. Er ontstond een tactische stelling waarbij Rob er het beste uit kwam. Hij won een kwaliteit en de zwartspeler besloot er vervolgens nog een kwaliteit tegen aan te gooien door zijn toren te offeren op f3 met aanval op de koningsstelling. Rob had echter genoeg tegenspel, maar was wel genoodzaakt om even later weer een kwaliteit terug te geven. In de slotfase, ingegeven door tijdsdruk, kon hij remise door eeuwig schaak forceren. Rob: “Thuis de partij nog even nagekeken met Fritz. Blijkt dat ik ook in de slotstelling nog totaal gewonnen sta!”

Stefans tegenstander speelde vrij agressief in de opening en bleef dat vrijwel de hele partij volhouden. Stefan “Ergens had ik het gevoel dat de partij kantelde in mijn voordeel, maar daarvoor moest ik een veel te complexe variant in dus dat deed ik liever niet.” In het eindspel – met een wedstrijdstand 3½-3½ – moest onze eerstebordspeler rekening houden met loperoffers op zowel g3 als e3. Maar in de tijdnoodfase blijkt maar weer eens het verschil tussen een goede schaker en de ‘gewone sterveling’. Waar Stefan geconcentreerd zijn zetjes bleef doen zag je zwart steeds nerveuzer worden – ik herken dit ook van mijzelf – en een foutje is dan snel gemaakt. Toen de laatste van de diagonaal c8-h3 afging met zijn loper kon Stefan profiteren en was de rest van het eindspel (volgens hemzelf) eenvoudig gewonnen.

Pfff …

Dank aan mijn medespelers voor hun inbreng voor dit stukje.

De volgende twee wedstrijden zijn vlak achter elkaar: Woensdag 13 november thuis tegen Promotie 2 en maandag 25 november uit (in Delft) tegen DSC 3.

Henk van Huizen

Schaakmat Westland 2 – Haeghe Ooievaar 1 3½ – 4½

Schaakmat Westland 2 Haeghe Ooievaar 1
1 L.W.T. Duijvesteijn Stefan Bekker 0 1
2 J.W. ‘t Hart Henk van Huizen ½ ½
3 R.W. van Etten Maurits Bons ½ ½
4 W.G.M. Duijvesteijn Theo van Orsouw ½ ½
5 L. den Broeder Rob Warmerdam ½ ½
6 D.M. van Nieuwkerk Dominique Nierop (i) 0 1
7 H. van Ketel Aad van Eijk ½ ½
8 K. Brunner Theo van der Pol 1 0

Bron: Haagse Schaakbond

Facebook

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *