Promotie 3 – Haeghe Ooievaar 1 : 3-5

Geschreven door Henk van Huizen

Dinsdag 3 oktober is de eerste wedstrijd van het seizoen van ons 1e team. Uit bij Promotie te Zoeter-meer, op een (voor mij) nieuwe locatie direct naast metrohalte De Leyens.

Ons 1e is dit seizoen versterkt met André Wagner, en is er de terugkeer van Rob Warmerdam. Eerstgenoemde (bord 6) is al ruim binnen het uur – en amper 10 zetten – klaar als zijn tegenstander een tussenzet overziet welke een stuk kost, direct opgegeven: 0-1. Erwin (7) – daarnaast – is zo ‘vriendelijk’ om ook een stuk te verliezen. Hij speelt nog wel even door, maar het mag niet baten: 1-1.

Een rondje langs de borden geeft mij het volgende beeld: Robert (8) heeft het eerste offensief van wit netjes afgeslagen en inmiddels al zijn stukken richting de witte koning(svleugel) gedirigeerd. Bij Aad (5) staat het midden van het bord nog vol met stukken en kan het spel nog alle kanten op. Rob (4) zit tegen 2 agressief opgestelde witte paarden aan te kijken en luk het hem moeilijk om de eigen stukken in het spel te krijgen, zijn damevleugelpionnen zien er kwetsbaar uit. Flip (3) mag zich met wit tegen het Benko gambiet (Wolga gambiet) verweren. Zwart lijkt er redelijk in geslaagd om het initiatief naar zich toe te trekken. Maar Flip heeft nog steeds een pion meer dus ook hier is nog alles mogelijk. Maurits (2) – direct naast mij, dus ik heb er goed zicht op – heeft een typische Konings Indische partij op het bord: wit gaat met al zijn pionnen en stukken opstomen op de damevleugel om daar materiaal proberen te veroveren, zwart idem op de koningsvleugel maar dan met groter wild op het oog: de koning. Ikzelf (1) ben met een voordeeltje uit de opening gekomen en probeer om – tegen een bekend stugge verdediger – dit langzaam uit te bouwen. Al met al gaat het gelijk op.

Bij Aad pakken de verwikkelingen positief uit: winst van materiaal en de partij: 1-2. De tegenstander van Robert pakt met zijn dame op b7 een pionnetje mee. De dame is daarmee weg uit de verdediging van de eigen koning met – voor wit – fatale gevolgen: 1-3. Inmiddels is Rob bij een moeilijke stelling ook nog een pion kwijtgeraakt. Flip heeft de kracht van de zwarte opstomende c-pion onderschat: na een massale afwikkeling staat hier wit ook een stuk achter. Met een sterk uitgedund bord en een extra pion heeft Flip misschien nog kansjes om er een halfje uit te slepen. Het échte spektakel vindt plaats op bord 2: Maurits is er goed in geslaagd de witte koning te belegeren en gooit er zelfs – om te forceren – een torenoffer tegenaan om de verdediging volledig te ontmantelen. Kan zwart matgeven? Of weet de witte koning een veilig plekje te vinden op de dame-vleugel? Het heeft Maurits echter wel heel veel tijd gekost, en zijn klok geeft nog maar een paar minuten aan. Ikzelf heb nog steeds een plusje en probeer – niet te zeer afgeleid door wat er naast mij gebeurd – een aanknopingspunt te vinden om verder te komen.

Flip maakt het zijn tegenstander nog best wel moeilijk maar het blijkt helaas onvoldoende om nog remise te maken: 2-3. Het is Maurits toch nog gelukt om zijn paard en toren bij de aanval te betrekken en vindt de witte koning – na veel omzwerven – zijn Waterloo op e7: 2-4. Ik zou nu op remise af kunnen sturen voor de wedstrijdoverwinning, maar probeer het nog even.

Diagram 1: Stelling na 43.Tg5+

43.,Kh6 ziet er best eng uit met een volgend aftrekschaak, maar het was welde beste keus geweest met hoogstens een klein plusje voor wit. Zwart kiest echter voor 43.,Kh4??. Nu volgt 44.Pe4! en kan zwart het mat alleen nog maar 1 zet uitstellen met 44.,Lxe5 45.Lxe5,Ph7 46.Lg3# 1-0

In wederzijdse tijdnood kiest zwart het verkeerde veld voor zijn koning en is het mat in drie: 2-5. Nu nog kijken of Rob het weet te redden: ook hij komt nog een eind maar uiteindelijk beslist de witte a-pion de partij: einduitslag 3-5.

Een prima begin van het seizoen voor ons team. Jammer voor de drie verliezers, maar zij zullen er de volgende keer zeker in slagen om wél punten te scoren. Complimenten voor de andere winnaars, dit smaakt naar meer!

 

Facebook

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *