HSV 2 trekt aan het kortste eind tegen Haeghe Ooievaar

Verslag van Bert Gerritsma (HSV)

Nadat het tweede afgelopen donderdag in de uitwedstrijd tegen Botwinnik de eerste overwinning had geboekt, mochten we het op maandag 21 maart in een thuiswedstrijd opnemen tegen de reserves van Haeghe Ooievaar.

Lange tijd mocht HSV hoop koesteren op een gelijkspel, maar uiteindelijk gaf het ratingoverwicht van Haeghe Ooievaar (gemiddeld 1554 tegenover 1454 van HSV) de doorslag.

De eerste beslissing viel aan bord acht. David Poka was al snel twee stukken kwijtgeraakt en omdat hij geen enkele compensatie had was opgeven de enige optie. Aan bord vier was Ron Kuijvenhoven nog niet helemaal wakker. Op zet 11 gaf hij een pion weg en na zijn zwakke 14e zet stond hij verloren. Rob rechtte zijn rug en de rest van de partij speelde hij als een jonge Tal (voor de jeugdige lezertjes: wereldkampioen schaken 1961, gevreesd om zijn dubieuze offers in het beruchte vierde uur). Rob offerde zijn loper op h6. Het offer mocht niet worden aangenomen. Dat deed Peter van Wermeskerken dan ook niet, maar hij raakte wel volledig van slag. Na enkele zwakke zetten van Peter nam Rob het initiatief over en hij bekroonde de partij met een mataanval. Peter gaf op één zet voordat hij mat gezet zou worden. De tussenstand was 1-1, maar inmiddels was Sjors Bruggink aan bord vijf een stuk kwijtgeraakt. Sjors vocht nog lang door, maar aan de nederlaag viel niet te ontkomen. Jim Loke deed iets terug door aan bord zeven remise overeen te komen met Geert van den Berg. “Daar mag ik blij mee zijn”, was het commentaar van Jim na afloop. Ook Jacques van As speelde aan bord twee remise. Jacques stond volgens eigen zeggen iets beter, maar het was niet genoeg om voor de winst te gaan. Hans Coenders had aan bord vier grote problemen met de vrijpion van Edwin van der Leij. Het lukte Hans om ten koste van een loper de vrijpion te elimineren, maar in het eindspel gaf het extra stuk de doorslag en won Edwin. De tussenstand was 4-2 in het voordeel van Haeghe Ooievaar.

Met nog twee partijen te gaan was een 4-4 uitslag het best mogelijke resultaat voor HSV. Selahattin Ciftci was aan bord zes met iets moois bezig. Beide spelers hadden niet gerokeerd, maar Selahattin had een pion meer en wat belangrijker was: zijn koning stond veel veiliger dan de koning van tegenstander Patrick van Rijn. De koning van de arme Patrick werd ongenadig onder vuur genomen. Selahattin won een volle loper en vervolgens de partij.

Bij een tussenstand van 4-3 moest Jacques de Wit aan het topbord winnen om een gelijkspel af te dwingen. Een overwinning zat er niet echt in. Beide spelers hadden een dame, drie lichte stukken en enkele pionnen. Bob Barbier had echter één pion meer. Jacques viel met zijn dame een vijandelijk paard aan. Dat was een blunder, want Bob gaf met zijn andere paard schaak met een gelijktijdige aanval op de dame. Doorspelen na dameverlies is zinloos en Jacques gaf dan ook onmiddellijk op.

De eindstand werd hierdoor 5-3 voor Haeghe Ooievaar. Over twee weken wacht alweer de volgende tegenstander. Op maandag 4 april spelen we in onze laatste wedstrijd van het seizoen thuis tegen Voorburg 1.   

Voorbeeld van afbeelding
Patrick is ook weer van de partij, alleen helaas was het niet zijn partij van de avond
Voorbeeld van afbeelding
Peter diep in gedachten
Voorbeeld van afbeelding
Bob haalt het winnende punt binnen
Facebook

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *