Het eerste wint overtuigend van Raadsheer-Corbulo 1

Doordat een aantal mensen op vakantie waren en sommige spelers verhinderd waren om te spelen in het 1ste team,  waren Dominique, Patrick en ik genoodzaakt om in te vallen. Gelukkig waren Koos (onze voorzitter) en Theo (onze nieuwe aanwinst voor het eerste?) er om ons te supporteren. Omdat Raadsheer-Corbulo een sterk team is waarbij vooral de bovenste borden sterk bezet zijn, kozen wij ervoor om zelf op de eerste drie borden plaats te nemen. Henk zat vervolgens op bord 4, Maurits op 5, Aad op 6, Jan op 7 en Edwin sloot de rij op bord 8. Door deze ingenieuze opstelling (al zeg ik het zelf) kon de rest van het team de punten pakken en konden wij wellicht nog een half puntje mee pakken. Dominique kwam niet goed uit de opening maar zijn tegenstander maakte een grote fout door zomaar uit het niets zijn loper weg te geven. Nu stond Dominique naast 2 pionnen ook nog eens een loper voor. Hij speelde dit goed uit en ook zijn tegenstander zag dat, waardoor hij opgaf. We stonden 1-0 voor! Edwin die moest oppassen voor eeuwig schaak wist zijn partij, waar hij een tijd beter stond, helaas niet uit te spelen in winst. Gelukkig wist hij nog wel de remise te houden. Het werd dus al snel 1,5 – 0,5.

Jan die drie pionnen achter stond, wist toch al zijn stukken zo te plaatsen zodat hij een enorm aanvalsoffensief kon openen op de zwakke koningsstelling van de tegenstander. De tegenstander werd bang en deed een domme zet waardoor Jan er toch nog een remise uit kon slepen. We stonden nu 2-1 voor. Op bord 1 had ik een zware partij, maar kwam ik beter uit de opening en wist ik langzaamaan door zijn stelling heen te breken. Helaas durfde ik de winnende zet niet te spelen, door mijn paard te offeren had hij weinig kans meer gehad. Ik deed in plaats van de winnende zet, een verliezende zet waardoor de stand weer gelijk werd getrokken naar 2-2. Nu werd het dus echt spannend! Aad op bord 7 wist na een zeer dicht getimmerde stelling ook niet verder te komen dan remise, 2,5-2,5. Patrick op bord 3 stond een pionnetje  voor, maar zag net als ik de winnende zet met torenwinst tegen een paard over het hoofd. Gelukkig wist hij er nog wel remise van te maken, knap gedaan Patrick! 3-3 was de stand nu met nog 2 borden die aan het spelen waren. Henk en Maurits waren allebei verwikkeld in een spannende partij. Beide stonden ze beter, maar ze moesten het nog wel even uitspelen. Helaas was de zaal heel erg rumoerig waardoor het soms lastig was om te concentreren. Nadat er geen matdreiging meer was van de tegenstander van Henk en hij een volle toren en loper achter stond en nog maar 30 seconden op de klok had, gaf de tegenstander toch maar op. We stonden weer voor en we hadden in ieder geval een gelijkspel met 4-3.

Maurits moest minimaal remise spelen zodat het team de overwinning kon binnenhalen. Zijn tegenstander bood het aan, maar Maurits sloeg dat uiteraard af. Met nog 2 minuten op de klok voor Maurits maakte hij het voor de omstanders wel heel erg spannend. . Gelukkig zag zijn tegenstander een schaak op a3 met daarna dame op g4 over het hoofd (dit zou nog wel eens erg lastig kunnen worden voor Maurits). Gelukkig zag Maurits wel dat hij met een schaak en een aanval op de dame een dameruil kon afdwingen. Nadat de dames waren geruild en Maurits nog een pion had gewonnen gaf zijn tegenstander maar op. Hierdoor gingen wij met de mooie overwinning van 5-3 naar huis. Ik wil iedereen in het team bedanken voor zijn inzet en onze supporters Theo en Koos natuurlijk ook!

Hieronder nog mijn partij waarbij ik Pxe5 niet durfde te spelen terwijl dit zeer winnend was geweest.

stelling-rhc

 

Facebook

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *