Haeghe Ooievaar 1 – HSV 1 : 3½ – 4½

Door uw vaste rubriekschrijver van het 1ste Henk van Huizen

Woensdag 1 november speelt ons eerste team z’n 2e wedstrijd van dit seizoen tegen het eerste team van HSV. Beide teams hebben hun eerste wedstrijd gewonnen dus vol zelfvertrouwen en aan elkaar gewaagd. Dit zien we uiteindelijk ook terug in het wedstrijdverloop en de uitslag.

Aan onze kant twee invallers: Jan en Dominique voor resp. Flip en Erwin – dat is toch opgeteld 219 ELO-punten minder … Na enig geschuif met de tafelopstelling om bord 5 ook met een rolstoel goed bereikbaar te laten zijn kunnen we tegen achten beginnen – ook al blijft de klok aan de muur de hele avond hardnekkig kwart voor acht aanwijzen.
Bij mijn eerste rondje langs de borden gaat bijna alles op het oog nog gelijk op.
Goed nieuws op bord 5 waar Aad een stuk is voorgekomen. De tegenstander heeft hiervoor nog wel wat pionnen en activiteit, maar ik heb vertrouwen in Aad en tel alvast onze punt. Direct naast mij moet Rob (2) met wit erg zijn best doen om de hoogst gerate speler van HSV van het lijf te houden. Dat valt niet mee want de witte pionnen zijn zwak en de witte stukken werken nog niet goed samen.
Ikzelf (1) ben met zwart na een moeizame opening toch wel prettig komen te staan met een stevige voorpost op d4 en druk op veldje c2. Op de overige borden lijkt het allemaal wel gelijk op te gaan.

De eerste uitslagen komen binnen: Aad wint zoals verwacht, maar ook Dominique (7) haalt een punt voor ons binnen. “Tegenstander gaf een stuk weg” was zijn korte commentaar. Helaas heeft Robert (8) inmiddels verloren. Naast mij krijgt de partij van Rob een bizarre wending: zwart heeft een toreneindspel met een pluspion gekregen en probeert de vrije b-pion met toren en koning naar de overkant te loodsen. Normaal helpt het de winst om de torens te ruilen maar dit keer duidelijk niet: Rob kan nu een piondoorbraak op de koningsvleugel forceren omdat de zwarte koning te afzijdig staat. Een fijne 3-1 voorsprong als tussenstand.

Daarna zit het niet meer mee: Jan (4) verliest, Maurits (3) gaat in betere stelling door zijn vlag en ook André (6) moet zijn koning omleggen. Dat legt bij mij – bij wederzijdse tijdnood! – de druk om te winnen om er voor het team nog een gelijkspel uit te slepen. Dat lukt helaas niet; ondanks dat ik in het tweede deel van de partij meerdere keren (zwaar) gewonnen stond.

Meestal zie ik het goede plan wel, maar reken het net niet diep genoeg door waardoor het onvoldoende lijkt en ik dus maar een (minder) alternatief kies.
Een tweetal voorbeelden:

Diagram 1: stelling na 34. h2-h4?

Wit heeft net met h4 een gaatje gemaakt voor zijn koning tegen het dreigende Dc6+. (Veel beter was  34.c4 geweest. Zwart kan niet en passant nemen omdat dan zijn loper ongedekt staat en na schaak kan de witte dame naar d5.) Nu had ik gezien dat 34.,Dc6+ 35.Kh2,Dxc2+ 36.Kh3,Dxd1 niet ging wegens 37.De6+,Kh8 38.Dxc8 mat! Pas thuis kwam ik erachter dat als ik in plaats direct op c2 te slaan eerst de tussenzet 35.,Te8 te spelen – met aanval op de witte dame – toch de witte toren had kunnen winnen.
Gelukkig voor mij hield ik na het gespeelde 34.,Txc2 35.Dd6,Dxd6 36.Lxd6,Kf7 nog steeds een prima stelling over. Een kleine 10 zetten later kan ik beginnen om met mijn toren – aanvankelijk sneller dan mijn tegenstander – pionnen eraf te slaan. Doordat ik te veel bezig ben om de witte koning in bedwang te houden krijgt de witte toren.

Diagram 2: stelling na 55.a5-a6

Mijn laatste kans om de partij alsnog te winnen volgt na 55.a6. Hier had ik niet verder gekeken dan 55.,Te4 56.Txd3,Txh4+ 57.Th3 met mijn mooie d-pion van het bord en de witte a-pion er nog steeds op. Had ik even langer gekeken dan had ik zeker 57.,Ta4 gevolgd door Txa6 gezien, waarna winst niet meer echt moeilijk is.
In de partij bleef ik net te veel hechten aan mijn d-pion: 55.,Ke2? 56.a7,Te8 58.Te6+!,Txe6 59.a8D. Met enkele zetten later remise gegeven.

De volgende wedstrijd is 29 november thuis tegen Rijswijk 2. Hopelijk hebben we dan wél weer succes.

Bron: Haagse Schaakbond

Facebook

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *